dinsdag 5 september 2017

Recept: zonnige ovenschotel

Door alle recepten die ik tot nu toe gedeeld heb, lijkt het misschien alsof wij alleen maar lekkere dingen eten. Maar ook wij proberen een goede balans te vinden tussen lekker en voedzaam. Qua tussendoortjes, maar ook qua maaltijden. Vroeger was ik best wel van de pakjes en de zakjes, maar aangezien die vaak gluten of lactose bevatten maak ik nu veel meer zelf. En eigenlijk blijkt dat helemaal niet zo moeilijk en bevalt dat prima. 
Eén mijn persoonlijke favorieten is het maken van een chili con carne "zonnetje" als avond eten (zie foto). Niet super gezond, maar wel voedzaam en net een klein feestje. Kinderen kijken bij eten vaak naar het uiterlijk ervan en bij het zien van dit gerecht moeten ze haast wel gaan stralen. Want naast dat het erg lekker is, ziet het er ook heel gezellig uit. Wellicht is het ook iets voor jouw kinderen, dus hierbij deel ik graag mijn recept.

Ingrediënten:
* ongeveer 300 gram rundergehakt

* eigen (of kant-en-klare) kruiden(mix) om het gehakt naar smaak te kruiden
* 1 rode paprika in blokjes

* 1 middelgrote ui, gesnipperd
* 1 blikje kidneybonen 400 gram (je kunt eventueel ook (verse) bruine bonen of kapucijners gebruiken in dit gerecht)
* gezeefde tomaten 500 gram (bijvoorbeeld van AH basic)
* geraspte (lactosevrije) kaas
* naturel tortilla chips (bijvoorbeeld van AH)
* zonnebloemolie

Bereiding:
Breng het gehakt op smaak met de kruiden die jij lekker vind. Doe een beetje zonnebloemolie in een pan en rul daarin het gekruide gehakt. Voeg vervolgens de blokjes rode paprika en de gesnipperde ui toe. Bak deze even mee totdat je ze gaar genoeg vind (de één houdt van knapperige groenten, de ander niet). Voeg vervolgens de uitgelekte kidneybonen (of de bonen van jouw keuze) en de gezeefde tomaten toe en breng deze zachtjes aan de kook. 
Doe de chili con carne over in een (grote) ronde ovenschaal, strooi geraspte (lactosevrije) kaas over het mengsel totdat alles bedekt is onder een laagje kaas en zet de driehoekige tortilla chips langs de rand. Verwarm de ovenschotel vervolgens 10 minuten op een op 180 graden voorverwarmde oven. Even iets af laten koelen (want erg heet rechtstreeks uit de oven) en smullen maar!

Serveer- en variatietips: 

Serveer er wat extra losse tortilla chips bij mee om mee te dippen. Dat is bij mijn kinderen echt een succes! 
En wil je eens iets anders? Koop dan eens ronde naturel tortilla chips (verkrijgbaar bij AH), dan krijg je een soort zonnebloem in plaats van een zonnetje. Ook kun je natuurlijk naar smaak variëren met de kleur paprika en eventueel maïskorrels toevoegen voor wat extra groenten.

Heb jij ook een lekker gluten- en/of lactosevrij recept wat kinderen erg aanspreekt door de manier waarop het gepresenteerd wordt? Deel hem dan gerust hieronder. Ik ben benieuwd! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Glutenvrij eten zonder dieetproducten

Deze week publiceerde de Nederlandse Coeliakie Vereniging een post op hun Facebookpagina waarin ze een actie aankondigden in samenwerking me...